HTML TUTOR ZA BLOG............MI VAM NUDIMO: OSNOVE HTML-a, CSS-a, KODOVE ZA JAVASCRIPTU I JOS MNOGO TOGA ... DODAJTE NAS U LISTU VASIH PRIJATELJA I PREPORUCITE NAS OSTALIMA...
DOBRODOSLI NA PRAVU ADRESU
NAZIV BLOGA: HTML TUTOR ZA BLOG
IME VLASNIKA: TUTOR
OVDJE MOZETE NACI MNOSTVO BESPLATNIH SKRIPTI ZA VAS BLOG
OBAVJEST: BLOG JE TRENUTNO NEAKTIVAN!!
OBAVJEST: VECINA SCRIPTI JE PRILAGODJENA SAMO IE5+ BROWSERIMA!!
html kod za boju pokretne slike besplatan upload mp3 muzike
19.11.2006.

POSTAVLJANJE SLIKOVNE POZADINE

Ako želite umjesto pozadine u boji imati slikovnu pozadinu onda to uradite na slijedeći način koristeći bilo koji program za upload slika s vaseg kompjutera ili sa neta. Koristite program SLIBE za upload vase slike.

 

Najprije trebate pronaći sliku s vaseg kompjutera koju zelite ubaciti kao pozadinu a dozvoljeni formati su gif, jpg,..Prije nego sto uploadujete sliku promjenite velicinu na 1600x1200 te datu sliku publikujete na net upisavsi tag za nju. Na "public gallery" nadjete uploadovanu sliku, kliknete na nju i kada se slika otvori kliknete na "get links" te kopirate "background" code i zalijepite ga u notepadu kako bi ga sacuvali. Kada ste to uradili pristupate izmjeni html koda...

 

PRIMJER ZA BLOG 15:

 

body:

 

 

 

kod za promjenu pozadine kada je slika centrirana:

 

 

kod za promjenu pozadine kada se slika ponavlja u horizontalnom smjeru:

 

 

slika ce se ponavljati u vertikalnom smjeru ako umjesto repeat-x; ubacimo repeat- y;uzmite svoj kod sa notepada i ubacita u zagradu iza url(...)

 

 a,a:visited,a:active

 u kodu brisemo background-color: transparent; pa ce to izgledati ovako:

 

 

a:hover 

brisemo back-ground color: transparent; pa ce to izgledati ovako:

#kontejner

 brisemo background: transparent; pa ce to izgledati ovako:

#zaglavlje

 Ako zelimo da zaglavlje bude u drugoj boji ili drugoj slici onda cemo u background ubaciti zeljenu boju npr. plavu ciji je kod #333399 umjesto #7C78B5...ili ako zelimo drugu sliku na vrhu bloga onda to ponovo na isti nacin kao i sto smo sliku ubacili kao pozadinu, ubacujemo i sliku na gornji dio, pa ce to ovako izgledati: (za primjer sam uploadovala svoju sliku-grupa queen)

#zaglavlje h1 ostaje nepromjenjeno...

#zaglavlje p ostaje nepromjenjeno...

#sadrzaj ostaje nepromjenjeno...

#blog

 brisemo background color: #f8f8f8; pa ce to izgledati ovako:

#desna

 brisemo background-color: transparent; pa ce to izgledati ovako:

#lijeva 

brisemo background-color: transparent; pa ce to izgledati:

...ovo je primjer za blog br.15. Neki blogovi kao npr. br.4 ili 5 imaju vec postavljene slikovne pozadine u kontejneru koji je dakako glavni krivac za sve sto se nalazi u vasem blogu (slikovna ili bojena podloga, vasi postovi)...


html tutor
431580

UKRATKO:
HTML je jezik kojim je moguce formatirati izgled www stranice, koristi se od 1992. godine. Svaka www stranica koju posluzitelj salje pretrazivacu nije cisti tekst vec sadrzi niz informacija u skladu s HTML jezikom koje govore pretrazivacu kako dokument treba prikazati. HTML predstavlja dogovor o zajednickom jeziku između autora stranica i pretrazivaca - komunikacija i razmjena informacija je moguca iskljucivo ako obje strane govore isti jezik.
"HTML" je skracenica od "HyperText Markup Language" te na osnovu njega cemo kreirati tabele, ubacivati slike, i sl.
"Html kod" cine tagovi (najmanja jedinica). npr. za pocetak stranice imamo "html" tag
"head" -jeste prvi tag koji je bitan za stranicu gdje je sadrzan njen naslov unutar head-a. On nije vidljiv u browseru kao i meta tag, JavaScript i CSS. Unutar njega ce "title" biti vidljiv u browseru.
"meta" tagovi dolaze unutar "head" taga i sadrze ime (name), sadrzaj (content), scheme te http-equiv (koji se koristi za postavke refreshinga stranice ili za postavke coockie-a). Meta tagovi se stavljaju kao dodatak stranicama ali nisu obavezni (keywords, opisi, datum posljednjeg update-a, refreshinga npr. svakih 10 minuta i sl.).
unutar "title" stavljamo ime stranice i taj tag se stavlja unutar "head-a."
"body" je slijedeci tag iza head-a; obuhvata tekst, muzika,slike i sl.
Odvajanje teksta obavlja se sa tagom "/br" i ostatak teksta ce se nastaviti zapisivati u slijedecem redu. Za odvajanje teksta u postovima mozete koristiti i paragrafe . Dakle svaki tag se otvara sa <> a zatvara sa i tagove je ispravno pisati malim slovima...
html tutor

neka vaš glas odluči...